Bitcoin mining is een ‘hot topic’ in Georgië, ondanks dat het illegaal is

De autonome Republiek Abchazië heeft te maken met een golf van interesse in het minen van Bitcoin. Echter, het minen van cryptomunten is sinds 2018 illegaal in dit gebied dat tussen Rusland en Georgië ligt. Maar daar is weinig van te merken.

De douane heeft laten weten dat er de afgelopen zes maanden voor meer dan $589.000 aan mining rigs de grens is overgestoken.

Bitcoin minnig

Volgens Nuzhnaya Gazeta bleef het importeren van apparatuur voor cryptomining wel gewoon wettelijk toegestaan. Importeurs moeten belasting betalen van 1% over de waarde van de hardware. Daarbovenop komt nog een btw van 10%.

De staat, gelegen in de zuidelijke Kaukasus, wordt door verschillende landen beschouwd als een “autonome republiek” binnen Georgië. Het heeft sinds begin 2020 meer dan $84.100 aan belasting verdiend aan de instroom van 83 zendingen aan mining rigs.

Guram Inapshba, hoofd van het nationale douane, verklaart dat ze deze import de mogelijkheid biedt ​​om te gaan “jagen” op illegale mining faciliteiten.

Hij verduidelijkt ook dat er geen buitenlanders in het land betrokken zijn bij het uitvoeren of financieren van dit soort praktijken. Volgens hem zijn het “enkele tientallen burgers” uit Abchazië zelf die zich met de import bezig houden.

Controle en regulering

In december 2018 verbood de regering het minen van Bitcoin, omdat er een tekort aan elektriciteit was in het land: “We moeten eerst prioriteit geven aan de stroomvoorziening van de bevolking van Abchazië.”

Toch blijkt dus dat er wel stiekem mining farms worden opgezet. De jacht is met dit nieuwsbericht publiekelijk geopend.

Eerder deze maand berichtten we nog over soortgelijk nieuws uit Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land pakt het minen van Bitcoin aan in de sociale woningbouw. Mensen met een huis die in handen is van de staat mogen geen Bitcoin meer minen.

De officiële reden voor het verbod? Ook hier is dat het te hoge energiegebruik: het heeft volgens de minister een negatieve invloed heeft op het energienetwerk in het land.

De Bolivarian National Guard van Venezuela nam begin juli ook al 315 Bitcoin mining rigs in beslag. Men beschikte niet over de vergunning die je van de National Superintendence of Cryptoactives and Related Activities (Sunacrip) moet verkrijgen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *